Manökken Proletarz

Karácsonyi slágert írni jó dolog, fontos dolog, mert jó eséllyel, legalább ilyentájt lejátszák egy-két  rádió - nincs annyi karácsonyi dal, ami ilyenkor ne lenne kevés, és mégsem lehet George Michael Last Christmas-ét játszani egész álló nap, mert azt már a zsákfaluban élő egyszeri Zámbó Imre rajongók is unják.

 

Szóval sok magyar zenész beleesik az előre szépen odakészített medvecsapdába, és ír egy karácsonyi slágert. Persze előre elhatározza, hogy "abszolút klisé-mentes dallammal, és ízléses szöveggel" fog elkészülni a remekmű, merthogy művészi ambíció is van a világon, nemcsak a megélhetési kényszer. Azonban a medvecsapda összezárul, az éles vasfogak beletépnek a húsba, és a rádióhallgató pedig feljajdul. Ugyanis klisé-mentes karácsonyi dalt írni nem lehet. (Eltekintve persze a "köpök a Karácsonyra, add meg a pénzem" jellegű, punk-alter szövegeket.) De ami lírai, rádióbarát és karácsonyi, az csak gagyi és nevetséges lehet, merthogy vannak ilyen kötelező tartalmi elemek, amelyeknek benne kell lenniük, különben nem karácsonyi Slágerről van szó, hanem egy Belmondó számról.

Merthogy meg kell említeni legalább egyszer valahogy azt a nevezetes ünnepet. Az  szó, hogy "Karácsony", eleve nagyon szlávos hangzású, és ezért a magyar fülnek kissé vicces érzetet kelt. (Emlékszem, mennyit röhögtünk régen öcsémmel a gyóni szlávos vezetékneveken, mint pl. Kucsera, Valentyik, Buncsák, Nyistyák vagy Guttyan.) Ha meg finomkodva csak annyit mondunk, hogy "ünnep" (mint az egyik korai BonBon dalban), akkor az meg olyan hivatalos, meg egy kicsit szocreál is. Emlékszem, amikor kisnadrágban, matyóhimzéses fehér blúzban meneteltünk az oviban piros zászlókkal a kézben, az is ünnep volt. (Zárójelben erről jut eszembe, hogy Bon-Bon dal: megfigyelhető, hogy minden megrendelésre írt BonBon sláger -filmzene, műsor főcímzene- azokkal a szavakkal indít, ahogy feltehetőleg a megrendelés szól, hogyaszondja "Valami amerika", vagy "Boldog szülinapot", egyfajta felkiáltásként bele az éterbe, és utána indul a szám. Ennek mintájára már évek óta kiváncsiam várom a "Boldog Karácsony" kezdetű dalukat is, de lehet, hogy ilyenük már van is?)

Najó, akkor magát az eseményt ne említsük, akkor legyen a dalban karácsonyfa, vagy ne is, mert az megint szlávos, akkor simán fa. Ezzel egy baj van, hogy az a szó, hogy "fa" a mindennapi köznyelvben annyira elkoptatott hangzású, ahogy a pesti bérház körfolyósán Matelszkiné kinyitja a kisablakot, mikor hallja, hogy szomszédja, Özv. Grúber Józsefné, Jolán néni motoz a zárral, és odaszól neki minden bevezetés nélkül, hogy: "Jolán édesem, megvettétek már a fát?"

Szóval ne legyen fa sem, akkor legyen benne az, hogy csillogó díszek... Csillogó díszek, az se jó, mert azt hiszik, hogy a ruhatervezésről szól a dal. Akkor legyen benne az, hogy hóesés, meg apró puha pelyhek... Hull a pelyhes fehér hó... Nem jó. Pelyhek kilőve, akkor simán hó. Esik a hó... fingik a ló... Ez sem jó. Ráadásul karácsonykor nem is szokott esni a hó, ez is csak valami kötelező toposz, egy ujabb klisé, azt pedig ugye kerülni kell.  Akkor mégis hogy a pitlibe utaljunk erre a .... ünnepre??? Akkor legyen benne az a szó, hogy ajándék. Te vagy az ajándékom, tarara... A legszebb ajándék, te vagy... Ez is eléggé elcsépelt, egy tucat dal szól erről, ráadásul félreérthető, mert utalhat mondjuk gyerek-születésre is. Nehéz, nagyon nehéz. A legjobb, ha a szövegben egyáltalán nem utalunk a Karácsonyra, a télre, sőt a bejglire sem, mert az meg tényleg ciki.

És akkor ott van még a zene. Az alkalom megköveteli a lírát, ami a popzenében egyenlő a szintin játszott szimfonikus-zenekar kísérettel. Vagy legalább egy vonósnégyes beficcen. Esetleg triangulum. Elvetemült amerikai slágerszerzőknél a száncsengőket idéző kulcscsomó-csörgés. Szóval ezeket mindenképpen ki kell, hogy hagyjuk, ha valamire való eredeti, kliséktől mentes karácsonyi slágert akarunk írni. De akkor mi marad? Republictól a Repül a bálna?

Vonjuk le tehát a végkövetkeztetést. Aki karácsonyi slágert mer manapság írni (sőt, mi több, stúdióban feljátszani és rádióban nyomatni) az vagy nagyon bátor ember lehet, vagy nagyon kell neki a pénz. Vagy ő Kozsó valahanyadik reinkarnációja.

Egyszóval: ne tegyük.

s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mapez.blog.hu/api/trackback/id/tr201619061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brzsuzsa 2009.12.23. 23:35:25

"Te, szép zöld fenyő,
köszöntünk mi téged!
Hozz örömet mindnyájunknak
és boldog új évet!"
gyerekkorom dalocskája. Itt meg a szerző érezhetően arra ügyelt hogy a témában kerülje a Jézuska vagy angyalka szavakat,de még csengő se legyen benne, mert mit szólna a pártvezetés.Ha jól emlékszem, volt olyan tendencia is hogy a karácsony szó helyett a fenyőünnepet kellett hivatalosan használni.
Ahogy ez felmerült bennem, utána is néztem , kinek tollából származik e remekmű ? Petneki Jenő . Hát ő meg ki ? Az nem derült ki a googlin, csak az hogy még a citatumon is fenn van.
Szóval, arra akarok kilyukadni, hogy ne akarj megfelelni senkinek, nem a giccses szavaktól lesz giccses a szöveg vagy a giccses szavak nélkül nem giccses. Írj karácsonyi dalt, hogy legyen jó karácsonyi dal," kivánj igazi ünnepet"!
Boldog , békés karácsonyt nektek !
katlan

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.24. 14:05:40

Részemről maradok is a Prosectura változatánál. Az legalább őszinte :)

Nicket regisztrálni 1 perc 2009.12.24. 14:07:46

"mert jó eséllyel, legalább ilyentájt lejátszák egy-két rádió"

Ez magyarul:
"jó eséllyel legalább ilyentájt lejátssza egy-két rádió"

Alany-állítmány egyeztetése alap, teljes hasonulás szintén. Valami más hobbit kéne keresned, az írás kurvára nem megy, konkrétan nincs olyan félmondatod, amelyben ne lenne 1-2 DURVA hiba.

A Mapez ellenben kurva jó.
A csajok külön is. :-)

Érdek Lődő 2009.12.24. 14:24:24

Magam részéről írtóra élveztem az írást, aminek a helyességét jelen esetben pont leszarom (nincs is vele baj!) - nem, hogy kritizálnám! :-)

Végig is olvastam az összes postot. Hiánypótló, ahogy szokás mondani! :-)

Annyira jó részeseivé válni ezeknek az élményeknek akár így, csak apróságaiban is.

Sok sikert!!!

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.12.24. 15:51:15

@Nicket regisztrálni 1 perc: szélmalomharc. Egyébként ne javítgass, mert akkor nem lehet helyesírásellenőrzővel megállapítani, hogy jó-e az adott blog, hanem el kell olvasni két bekezdést.

ergerberger [♥Senta♥] 2009.12.24. 16:23:46

El van baszva a sablon.

Win7, Firefox.
süti beállítások módosítása