Manökken Proletarz

A hangszerboltos (vagy egyes helyeken: gitárboltos) csávó, mint olyan.

Na jó, lehet srác, ürge, szivar vagy fiú is, de egy valami sosem - a p-vel kezdődő és asi-ra végződő szó, mert a hangszerboltos csávó láthatatlan a pasi szót használó Mayo Chix márkájú ruhákat vagy Cosmopolitant viselő nőneműek számára. Életterük is különböző, valamint a hangszerboltos csávók nem rendelkeznek olyan attribútomokkal (jó lakás, jó kocsi, jó egzisztenicia, jó állás, jó kapcsolatok és/vagy ígéretes politikai karrier), amivel fel tudnák kelteni az e csoportba tartozó nőneműek figyelmét.

A hangszerboltos csávó általában műszaki végzettségű, vagy ha nem is végzett, de hallgatott egy-két évet villamosmérnöki, vagy matematika szakon, és munkája során általában megbízhatóan mindig ugyanazt a szürkére mosott pamutpólót viseli, amit hidegebb napokon feldob egy kockás inggel. Szőrzete változatos lehet, a metálos áll-szakálltól a ferencjóskás körszakállon át egészen a teljesen simára borotvált változatig. Van valami azonban, ami a csoport egyedeinek 99%-ra jellemző: a hosszú haj. A hosszú hajat 100-as IQ alatt csak úgy simán, lógatva, 100 és  130-as IQ között lófarokban, afelett pedig ismét kibontott állapotban viselik.

Csordákban élnek és dolgoznak (kivéve az éjszakákat, amelyeket rendszerint egyedül töltik). Általában két-három hasonló korú kollégával múlatják az időt, faragják szóvicceiket és alázzák a betévedő, életük első vagy második hangszerét megvásárolni próbáló mazsolákat. Koruk jellemzően 20 és 35 év közötti. Sok köztük a befutásra váró, esténként komolyan felszerelt próbateremben próbáló és több órát gyakorló amatőr vagy félprofi rockzenész. Klasszikus zenei műveltséggel ritkán rendelkeznek, kizárólagos műfajuk, melyben alkotni szeretnek az a rock, grunge és/vagy a metál. Sokan meglepően jól játszanak hangszerükön, amit néha meg-meg villantanak (lásd mint fent: mazsola-alázás).

Kommunikációs képességeikben nagy eltérések lehetnek: az egészen hallgatag basszusgitárosoktól kezdve a szószátyár szólógitárosokig ezernyi változatuk fellelhető. Közös tulajdonságuk azonban a szóviccekhez való  különleges vonzódás és annak gyakori alkalmazása. Illetőleg az is megfigyelhető, hogy bármennyire is eltérőek lehetnek kommunikációs képességeikben, és bármelyikükkel is állunk szóba vásárlás címén, egyvalamiben mégis biztosak lehetünk: abban, hogy át fognak bennünket verni. Viszonylagos tájékozottságukat a hangszerek és valós piaci áraik terén arra használják, hogy becsapják az ilyen tájékozottsággal nem rendelkező, utcáról betévedő földi halandókat. Bizonyos mennyiségű vásárlás után az egyszeri ember is megtapasztalja: aki hangszert (gitárt, erősítőt) hangszerboltban vásárol, az sikeres ember nem lehet.

Szókészletük és az általuk használt grammatika a köznyelvitől eltérő. A velük való kommunikációhoz nem árt néhány igét megismerni az általuk használt jelentésben is: pl. "nyomatja", "csapatja", "tolja" (ez kábé mind ugyanazt jelenti, de köznyelvre egy szóval szinte lefordíthatatlan), "van húzása", "megjön az alja/teteje", "megdörren", "csilingel (a magas)". És néhány speciális jelzős szerkezetet: "custom shoppos", "kőris/éger/mahagóni test", "rózsafa/natur/jávor fogólap", "testen átmenő húrozás", "nagy sustain", "csöves hangzás". Van néhány elterjedt szólás is: pl. "kézben van sound", vagy "erotikus a hangzása" (ba...a a fülemet). Amennyiben ezeket mind be tudjuk sűríteni az első három mondatunkba (az általunk keresett hangszer vagy egyéb zenei eszköz viszonylag pontos megnevezése mellett), akkor esetleg van rá némi esély, hogy nem vernek át bennünket (olyan nagyon), hanem egyenrangú félként tekintenek ránk. Minden más esetben azonban végünk van, mint minden olyan alkalomkor, amikor az eladó jóval többet beszél kijelentő mondatokban, mint a vásárló.

Mindazonáltal a hangszerboltosi lét korántsem egy végleges, inkább egy köztes állapot, melyből különféle fejlődési utak erednek a jólmenő vállalkozói, a jólmenő tribute-zenészi és a jólmenő közalkalmazotti lét felé. Egyes elszigetelt esetekben a közgazdasági pálya is megnyilhat előttük, azonban az erre vonatkozó feljegyzések megbízhatósága meglehetősen kérdőjeles, így ez az eshetőség hibahatáron belüli.

A csoport tagjait a közeljövőben meglátogatni/felkeresni óhajtóknak pedig végezetül álljon itt egy jó tanács: hangszer kipróbálásnál eszükbe se jusson a Nothing Else Matters/Little Wing/Stairway to Heaven vagy a jól ismert Richard Clayderman dal taktusait játszani.

-S-

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mapez.blog.hu/api/trackback/id/tr741682823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalzan Kavol 2010.01.18. 23:44:29

Szürke alapon szürke betűk, gratulálok. :)

SzocsO 2010.01.18. 23:58:32

"testen átmenő húrozás"

Testen átmenő nyak lesz az. Új szó fiúk: egybenyak(ú) : )

Amugy tényleg ki kellett jelöljem az egészet, hogy el tudjam olvasni.

W.O.T.A.N. 2010.01.19. 00:14:21

@SzocsO:

A "testen átmenő húrozás" és a "testen átmenő nyak" két teljesen különböző dolog. Ha nem értesz hozzá, ne okoskodj.

Esetleg nem a hozzád hasonlók miatt lesznek antiszociálisak a hangszerboltosok?

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.19. 00:18:37

Szurke alapon szurke betu.
Holnap mehetek a szemeszetre annyit guvasztottam a szemem mire elolvastam az irast.

Gabor... 2010.01.19. 00:29:38

Kár volt elolvasnom, elég gyenge.

gitáros 2010.01.19. 00:31:21

@SzocsO:
Strato megvan?

Egyébként nem igazán értem a szerző gondját. Ha értesz hozzá, az idézőjeles dumák tökéletesen egyértelműek. Ha meg nem, akkor ne akarj hozzáértőnek látszani (pláne túl nagy arccal), mert azt leveszik, és az neked nem lesz jó.:)

Jedlik_ 2010.01.19. 00:31:22

Ki kell jelölni, máris kék alapon fehér. De akkor is bazzeg.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2010.01.19. 01:38:30

Ha azt szeretnéd, hogy olvassanak, nem ártana, ha olvasható lenne. Sötétszürke alapon világosszürke betű biztos nagyon alternatív meg dizájnos, de kifolyik a szemem, mire végigolvasom.

Amúgy az elmúlt két évben több ízben végiglátogattam Budapest összes hangszerboltját többféle gitárvásárlásból kifolyólag, és egyáltalán nem tapasztaltam azt a fajta általánosítást, amit itt leírtál.
Biztos akad pár olyan, akire ezt rá lehet húzni, de sokkal többféle ember van a hangszerboltokban is, hidd el.

Mercyful Fate 2010.01.19. 02:05:38

ez meglehetősen egy meglehetősen gyenge írás..bárnom h elolvastam.:)

Csibészgyerek 2010.01.19. 06:28:22

Ez az írás olyan mintha a blikkben jelent volna meg. Se füle se farka és általánosít. Infó értéke semmi. Egyszer ilyesmit mesélt egy klasszikusgitáros körökben jól ismert volt lakótársam. Bement egy hangszerboltba Pesten, hogy az egyik tanítványának vegyen egy olcsó és kezdéshez elfogadható e-gitárt asszem kb 30-40-ezres kategóriában. Az eladó meg azt hitte neki lesz és elkezdte vakítani ilyen önelégült stílusban hogy ő mennyire vágja, játszott is neki valamit... A cimbora persze áhítattal figyelte egy darabig, aztán kipróbált egykét gitárt. Gyorsan elhallgatott az eladó amikor ráeszmélt hogy mi is valójában a helyzet.. muhahhaha

Mics Bjukenen hadnagy 2010.01.19. 07:11:40

Lehet, hogy kicsit általánosít, de nagy általánosságban ez a helyzet, tisztelet a kivételnek! Ezt látjuk, hiszen rengeteget járunk hangszerboltokba, de azért van benne egy adag túlzás is, mostanában van egy-két kedvencünk, a kritikus helyekre már ritkán járunk, csak ha nagyon muszáj. Amúgy Szürke szín tényleg gáz, javítva lesz, meg szerintem is kicsit modoros jellegű lett. Kösz a kommenteket, hajrá továbbra is! Üdv, az egyik tag...

cukorborsófül (ex-mesterséges) 2010.01.19. 09:11:49

helló!
én el tudtam olvasni, azt hittem másoknak is megy :)
de akkor megpróbálom kijavítani, és akkor már csak a többi 10 kritikus kommentnek kell eleget tennem :)
süti beállítások módosítása